VÁLLALATI WELL-BEING PROGRAM

Legyél jól. Nemcsak te,
hanem a csapatod is.

Karrierem során sok száz, az üzleti szférában működő, abban létező emberrel találkoztam és dolgoztam együtt.

Sokszor azonban ugyanazzal a névvel és ugyanazzal az arccal egy egészen más valaki ült velem szemben, mint korábban. Mi változhatott? – törtem a fejem ilyenkor, miközben számokat és szerződési feltételeket egyeztettünk. Miért tudtunk korábban sokkal gördülékenyebben együttműködni vagy éppen mitől funkcionál a mostani cégénél ennyire eredményesen?

A válasz: attól, ahogyan érzi magát; akár még ugyanannál a cégnél, akár már egy másik logó munkatársaként.

mert a digitalizációtól harsogó vállalati világban a legfontosabb erőforrásunk
még mindig az ember

Munkáltatóként, vezetőként őket, az embereket foglalkoztatjuk. Azonban a szakmai hozzáértés csak egy része, egy kis szelete az ember sikerességének.

A teljesítmény, a hatékonyság, az eredményesség ennél jóval több mindentől függ. Ez a vállalati well-being. Hogy legyél jól! De ne csak te legyél jól, hanem a csapatod is! Mert a munkahelyi well-being program
az egyén jóllétéről szól, de a cég sikeréért történik.

Vállalati well-being program - lehetőség vagy must have?

„Ez egy munkahely, ahol a feladatokat kell elvégezni. Fizetésért. Nekem is és nekik is. Nincs időm még lelkizni is a kollégáimmal” – fogalmazódhat meg sokakban.

És e tekintetben igazuk is van. Munkáltatóként nem annak felelősségét kell felvállalni, hogy ezeket egyenként és egyénenként megoldjuk. Well-being trénerként mi sem ezt tesszük.

Munkahelyi well-being programba fektetni pontosan arról szól, hogy szervezeti szinten tehermentesítsük a céget attól a túlsúlytól, amit az ember szintjén jelentkező egyéni problémák jelentenek.

A well-being program célja és feladata

Megtanítani a kollégákat arra, hogy hogyan tudnak jól lenni és ezáltal hatékonyan, eredményesen funkcionálni a munkahelyen az őket érő akár külső, akár belső ráhatások mellett vagy azok ellenére is. Egyfajta új munkaeszközt biztosítunk számukra, amit bármikor lehetőségünk van önállóan használni a sikeres működés érdekében.

Motiváció - külső kényszer vagy belső szükséglet?

Nincs olyan HR stratégia, amely ne foglalkozna a motiváció jelentette kihívással.

Nagy különbséget jelent azonban, hogy a kollégák mindössze külső kényszer, mint például a pénzkereseti szükséglet által motiváltak, vagy a munkájukra, a munkahelyi környezetükre a személyes sikereik, fejlődésük terepeként is tekintenek, amibe érdemes energiát fektetniük.

Ezen a fontos különbségen hosszú távon a vállalat eredményessége múlik, és éppen ezért ez a munkahelyi well-being egy alapvető mércéje is.

Mit adunk a cégnek a well-being programmal?

A szervezeti hatékonyság növelését, a vállalati reziliencia fejlesztését, kiegyensúlyozottabb kollégákat, eredményesebb munkavégzést.

Nem hisszük, hogy a munkahelyi stresszt, a teljesítménykényszert kell megszüntetni, vagy hogy ez lehetséges egyáltalán. Mi arra köteleződünk el, hogy megtanítjuk a kollégáknak, hogyan kezeljék ezeket, hogyan értelmezzék a problémákat feladatként, a feladatokat pedig a siker eszközeként.

FÓKUSZÁLTAN A JELENBEN

Felvértezzük őket annak képességével, hogyan oldják belső frusztrációikat, kezeljék másokkal való konfliktusaikat, hogyan alakítsák ki a munka és a magánélet egyensúlyát mind fejben, mind time menedzsment szempontjából.

Megmutatjuk, hogyan hozzák harmóniába az egyéni felelősséget a csapatmunkával, hogyan teremtsenek belső motivációt a szakmai kihívásokból, miként őrizzék meg nyugalmukat, stabilitásukat, mérlegelési és döntési kompetenciáikat feszített helyzetekben is,
és maradjanak mindig fókuszáltak, eredményesek munkahelyi környezetben.

Legyél jól. Nemcsak te, hanem a csapatod is.

Stressz- és konfliktuskezelési, csapatépítési és kommunikációs technikák, önismereti, önfejlesztő és pszichológiai módszerek, DISC személyiségtipológia: ezek a Lélek Koffein Well-being programjának alapjai.